Plats: Bureplatsen Tid: Sommaren 2013

Den dolda Bureplatsen. Tillsammans med kulturnämndens orförande Reinhold Hellgren gjorde jag i sensommarvärme en utflykt från Norra berget i Sundsvall på en ringlande skogsstig västerut till Bureplatsen som enligt utredarna för Sundsvalls naturreservat är Sundsvalls största utomhuskonstverk. Denna underbara öppna scenplats med utsikt över Selånger ute i skogen vid Håkanstået.

Platsen fick sin konstnärliga utformning för tio år sedan när Norra bergets friluftsmuseum rustades upp. Namnet är gammalt och har en tradition i nordisk mytologi, när Bure i tidernas morgon sägs ha slickats fram ur ett stycke is av kon Ödhumla. Kanke en omskrivning av inlandsisens avsmältning.

Från platsen ser man Selångers kyrka som troligen i sina väggar har en inmurad runsten över en Bureanförvant och i Nolby säger en annan runsten sedan 1000-talet att sönerna ”Bergsven, Sigfast och Fride reste denna sten över Bure, fader sin, Fardaegn ristade”.

I senare tid har Fale Bure Akademin utanför Sköns kyrka rest en staty över anfadern för Buresläkten, Fale den unge, som motsvarar Jan Guillous riddare Arn. Fale, vars gravsten med Burevapnet finns på vapenhusets vägg. Fale den unge ska enligt sägnen ha skänkt sin gamla borg att bli församlingens första kyrka och själv blivit vår förste landshövding.

Reinhold och jag minns den ståtliga invigningen av platsen för tio år sedan med marschallerna efter hela den långa stigen i skogen, bronsålderslurarnas toner, som ljöd genom den mörka skogen, dansarna som liksom älvor svävade över scencirkeln och Rikard Wolffs vackra stämma som reciterade ur Eddans Havamal.

Reinhold och jag överenskom att göra allt för att denna fantastiska scenplats, som sedan dess fått ligga öde besökt endast av enskilda vandrare av två- eller fyrbent karaktär, skulle få liv igen.

Sten Rigedahl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: